Overpronatie en onderpronatie

overpronation-and-underpronationPronatie wil zeggen: de manier waarop je voet naar binnen of buiten kantelt tijdens het lopen. Het is een natuurlijke beweging om schokken op te vangen, maar sommige hardlopers proneren te veel (overpronatie) of te weinig (onderpronatie). Dit zijn zaken waar je zelf niets aan kunt doen, het heeft te maken met de stand van je benen, voeten en gewrichten, plus de manier waarop je hebt leren lopen en zaken zoals je lichaamsgewicht. Het is wel nuttig om je bewust te zijn van je pronatie bij het kiezen van loopschoenen, omdat met de juiste ondersteuning heel wat blessureleed voorkomen kan worden.

Bij gespecialiseerde sportwinkels kun je op een loopband laten testen op welke manier je proneert, de professionele medewerkers kunnen dan adviseren welke schoenen en eventueel steunzolen geschikt zijn voor jou. Neem zeker je oude schoenen mee naar de winkel, de slijtage op de zool geeft veel informatie over jouw pronatiepatroon.

Onderpronatie

Wie last heeft van onderpronatie, proneert onvoldoende. De buitenkant van de voet en hiel komt dan vol op de grond neer en de schok wordt opgevangen door het onderbeen. Onderpronators hebben vaak last van stressfracturen en problemen met de gewrichten, ze moeten kiezen voor een hardloopschoen met voldoende demping om de impact van de landing te verminderen.

Overpronatie

Overpronators proneren dan weer te veel, de voet kantelt te sterk of op momenten dat het eigenlijk niet nodig is. Er wordt veel druk gezet op de binnenzijde van de voet waardoor de landing niet stabiel is. De rest van het lichaam probeert deze beweging te compenseren, wat voor extra belasting zorgt op de knieƫn en heupen. Deze mensen moeten kiezen voor schoenen met voldoende steun aan de binnenzijde van de voet.

Neutrale pronatie

Als je geluk hebt, doet je lichaam precies wat het moet en is je pronatiepatroon goed. Dan kun je kiezen uit een groot aantal schoenen met normale ondersteuning en demping.