De juiste hardloopschoenen kiezen

running-shoesHet is voor elke sport belangrijk om de juiste sportschoenen te kiezen, maar bij hardlopen is dat meer dan ooit het geval. Slecht zittende schoenen die niet voldoende ondersteuning geven kunnen heel wat blessures in de hand werken. Door de juiste schoenen te kopen voor jouw voeten, lichaamsbouw en loopstijl, kun je het meeste leed voorkomen. Wat zijn de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het kopen van loopschoenen? Je leest het hier.

  • Steun: Het belangrijkste element waar je moet op letten is dat de schoen voldoende ondersteuning biedt, zowel aan de hiel als de enkels. Een loopschoen moet dus wel licht en wendbaar zijn, maar ook het ondersteunend element is van het grootste belang. Kies een schoen die comfortabel zit en waarin je voet stevig vastzit.
  • Opvangen van schokken: Goede loopschoenen dempen de schokken tijdens het neerzetten van de voet. Tijdens een looptochtje zet je honderden tot duizenden keren je voet neer, een goede schokdemping is dus niet overdreven. Zo kun je gewrichten zoals de enkel en knie ontlasten, plekken die bij menig loper vaak voor problemen zorgen. Afhankelijk van de kantelbeweging van de voet (pronatie), heb je een andere soort ondersteuning nodig. Lees hierover meer verder op de site.
  • Ademend vermogen: Een ander element dat van erg groot belang is, is het ademend vermogen van de schoen. Overtollig zweet moet efficiënt afgevoerd worden, anders kun je niet alleen last krijgen van zweet- en stinkvoeten, maar kun je op de lange duur ook schimmelinfecties oplopen.
  • Kwaliteit: Het is aan te raden om toch wat geld te investeren in een degelijke, kwaliteitsvolle sportschoen die lange tijd meegaat. Op lange termijn zul je meer geld besparen door te investeren in één goed paar, dan in meerdere paren die snel versleten zijn. De bekende merken garanderen kwaliteit en duurzaamheid, zodat je nog vele jaren kunt genieten van je looptochtjes.